Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten
Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

3 Temmuz 2014 Perşembe

Yatırım Hikayesi Ömer Karahan


Ömer Karahan
Nasco Türkiye Ortağı
Keiretsu Forum Üyesi

Wellesley Pharma’ya neden yatırım yaptınız?

Tamamen tesadüf oldu. Keiretsu ofisinde bilişim teknolojisi ile ilgili bir sunum dinlerken tanıştığım Keiretsu Forum üyesi Levent Artan, doktor olduğumu öğrenince Keiretsu Forum’un Kanada ofisinde bir ilaç sunumu dinlediğini, ilgilenip ilgilenmeyeceğimi sordu. Wellesley Pharma’yı daha sonra şirketin Keiretsu Forum Türkiye’de yaptığı sunumda dinledim. Sunum sonrasında şirketle ilgili Keiretsu Forum üyeleri ile oluşturulan grupta Due Diligence grup liderliğini üstlendim ve şirketi daha detaylı inceledim. İlacı kendim de deneyip olumlu sonuç alınca teknik due diligence tamamlanmış oldu benim gözümde. Detaylı due diligence sonrasında patent ve diğer konularda da ikna olunca, yatırım kararı kesinleşti.

Amerikalı bir şirkete yatırım yapmak sizin için bir risk mi yoksa avantaj mı?

Amerika’da yatırım yapmak aslında zor. Çok uzakta olması, oranın kanunlarına ve iş yapış stillerine yabancı olmamız büyük sıkıntı yarattı. Çok uzun bir süreçten geçmek durumunda kaldık. Kültür çatışmaları bile oldu. Yanlış anlamalar, bizim isteklerimize karşı tarafın, onun isteklerine bizim anlam veremememiz, avukatların anlaşamamaları v.b. sorunlarla karşılaştık. Ama sonunda işe inancımız ağır bastı ve karşı taraf da biraz esneyince yatırım gerçekleşti. Wellesley özelinde baktığımda, global pazara hitap eden bir şirket olduğu için nerede olsa ilgilenirdim. Bütün dünyayı ilgilendiren, tüm dünyada satılabilecek bir ürün olması çok cazip. Türkiye’den çıkan yatırım olanaklarında böyle bir vizyon ancak hayal olarak kabul edilebilecekken Wellesley’de bu ulaşılabilir bir hedef. Riskimizi azaltmak ve iyi niyetini göstermek için şirketin CEO’su David Dill beni Yönetim Kurulu üyeliğine aday gösterdi. Bu da onun bizim risklerimizi azaltma konusundaki yaklaşımını, bize saygısını gösteriyor.   

Sizce Wellesley Pharma’nın global bir ürün olma ihtimali var mı? Varsa, Türkiye satışların gerçekleşmesi için Keiretsu Forum Türkiye networkü nasıl bir rol oynayabilir?

Wellesley’e yatırım yapma sebebimiz, global pazara hitap ediyor olması. Dünyada ilacın en ucuz olduğu ikinci ülke Türkiye. Dolayısıyla Türkiye satışları açıkçası beni çok ilgilendirmiyor. Zaten eğer büyük farma şirketlerinden birine lisans satışı gerçekleşirse, onların Türkiye şubesi ilacı pazarlayacak. Yatırımcılardan birinin Türk ilaç sektörünün duayenlerinden biri olması nedeni ile mutlaka olumlu katkımız olacaktır. 

Şirket kurucularını daha önceden tanıyor muydunuz? Yatırım yaparken kurucuların kişisel / takım özelliklerine de dikkat ettiniz mi?

Şirket kurucularını daha önceden tanımıyordum. Ekibindeki kişilerle 4 ay boyunca sürekli yazıştık, Skype ile neredeyse her gün konuşur olduk. Lead investor olarak son 4 ayımın günlük mesaisinin çoğunu Wellesley’e ayırdım. Bu süre içerisinde kişilik özelliklerini yakından tanıma fırsatı buldum. Olumlu ve olumsuz özellikler kendini bu sürede belli ediyor. Ekibinin diğer üyeleri çok yapıcı davrandılar ve köprü görevi gördüler. 

Bu yatırımdan beklentiniz nedir?

Wellesley’in bir an önce faz 1 ve faz 2 çalışmalarını tamamlayarak FDA onayı alması, global ilaç piyasa devlerinden biriyle lisans anlaşması yapması ve bize önümüzdeki 16 yıl boyunca (lisans süresi) para kazandırması. Bu yıl bitmeden bazı ülkelerde Paxerol adı altında ilaç satılmaya başlanacak. 2015’de kar payı dağıtmaya başlamasını bekliyorum.

Sizce Wellesley Pharma nerede fark yarattı/yaratıyor? Onu diğerlerinden daha başarılı kılan nedir?

Şirketin kurucusu David Dill, daha önce birçok patent almış, birçok buluşlar yapmış çok akıllı ve işini bilen bir kişi. Bence en önemli başarı, zeki bir adamın basit bir gözlemi dünya çapında bir iş haline getirme vizyonu ile varını yoğunu ortaya koyup yılmadan çok zorlu süreçlerden geçip işi gerçekleştirebilmiş olmasıdır. Hiçbir yerde pes etmemiş, üşenmemiş, yılmamış bir adam. Düşünün, bir iki yazışıyoruz ve adam hemen atlayıp Türkiye’ye geliyor. Üstelik tüm ekibi ile. Bu enerji ve istikrarlı çalışma azmi beni etkiledi. En önemli başarı faktörü David Dill’in kendisidir.

Keiretsu Forum’un sağladığı network içinde ‘swarm intelligence’ ından (süre zekası – üyelerin farklı uzmanlık alanları) faydalandınız mı? Keiretsu Forum’un diğer yatırımcı üyeleri ile şirket değerlendirme/inceleme ve yatırım sürecinde nasıl bir süreç izlediniz?

Yatırımcılarımızdan Keiretsu Forum üyesi Candan Karabağlı’nın ilaç sektöründen olması bizim için çok değerliydi. Ona da sık sık başvurdum. Bir süre sonra avukat olarak seçtiğimiz Hakan Çınar’ın da yatırıma karar vermesi ile fıkralardaki gibi olduk; bir ilaç CEO’su, bir avukat, bir doktor bir gün bir ilaç yatırımına girmişler. Son bir ayda avukatlık bürosu neredeyse tamamen bize çalıştı. Keiretsu üyeleri Emre Başçı’nın değerli yönlendirmeleri ve görüşleri, Levent Artan’ın her an destekleri, Candan Karabağlı’nın destekleri ve diğer yatırımcıların inançları ile bu noktaya getirdik. Umarım hepimiz bundan kazançlı çıkarız, bu kadar emek ve para boşa gitmez.   

Bu yatırımı yaparken Keiretsu Forum’dan nasıl bir destek aldınız? Keiretsu Forum’un size katkısı ne oldu?

Almamız gereken her desteği aldık. En önemlisi David Dill ve ekibinin Türkiye’ye gelmesinin sağlanması. Keiretsu Forum üye havuzu en değerli kaynak zaten. Keiretsu olmasa bunlar olmazdı. Sağolun, varolun.