Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten
Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

3 Temmuz 2014 Perşembe

Melek Yatırımcı ve Girişimci İlişkileri Bağlamında Çıkış Senaryoları



Yavuz Dayıoğlu
GSG Hukuk, Avukat
Keiretsu Forum Sponsoru

Melek Yatırım modeli kapsamında girişimcilerin nihai amaçlarının şirketlerine bir yatırımcı bulabilmek olduğu ve yatırımcıların ise yatırımlarının ve mentorluk faaliyetlerinin bir geri dönüşü olarak kar elde etme beklentisine sahip olduğu gerçeği karşısında, yatırımcılar ile girişimciler arasındaki ilişkileri düzenleyecek sözleşmelerin hazırlanması büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda bir girişimci ile yatırımcı arasında imzalanan temel hukuki belge, hissedarlar sözleşmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Hissedarlar sözleşmesi özü itibariyle girişim şirketinin girişimci ve yatırımcının ortak arzusuna göre şekillendirilmesi, pay sahipleri ile şirket arasındaki bağın güçlendirilmesi, şirketin taraflarca gayesini tamamlamasını müteakip pay sahiplerinin çıkış hakları, ortaklığın yabancılaşmasının engellenmesi, ortaklıkta güç dengesinin sağlanması ve korunması amacıyla düzenlenmektedir. Hissedarlar sözleşmesi, pay sahiplerinin kendi aralarında akdettikleri bir borç sözleşmesi niteliği taşımaktadır ve sadece sözleşmenin tarafları arasında ileri sürülebilme kabiliyetine sahiptir. Hissedarlar sözleşmesi kural olarak girişim şirketinin kendisine veya organlarına karşı ileri sürülemese dahi tarafların ileride planladıkları yapının aksine kararlar alınması durumunda dahi tarafların çıkarlarına sözleşmesel bir ilişki kapsamında koruma sağlaması niteliğiyle birlikte değerlendirildiğinde ortaklığın temelini oluşturan bir hukuki koruma aracıdır.

Bir yatırımcının gerçekleştirdiği yatırımdan beklediği karı ve menfaati elde etmesi ile birlikte yatırımını üçüncü kişilere satması ve bu şekilde yatırım yaptığı girişim şirketinden “çıkması” hususu yatırımcılar için büyük önem arz etmektedir. Bu ahvalde “çıkış hakları (exit options)” olarak adlandırılan senaryolar, yatırımcıların ileride girişim şirketinden diledikleri hüküm ve şartlarda ayrılabilmeleri için önemli mekanizmalar olup, hissedarlar sözleşmelerinin temel yapı taşları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hissedarlar Sözleşmesi ile belirlenebilecek çıkış hakları aşağıdaki şekilde özetlenebilir;

Birlikte Satışa Zorlama (Drag Along)

Birlikte satışa zorlama hakkı (opsiyonu), şirket hissedarlarından genellikle çoğunluk hissedarının hisselerini üçüncü kişilere satmayı arzu etmesi halinde, azınlıktaki diğer hissedarların da sahip oldukları hisseleri söz konusu üçüncü kişilere satmaya zorlanması şeklinde kendini gösterir. Bu hak sahibi hissedarın hakkını kullanması üzerine, diğer hissedarlar hisselerini üçüncü kişiye satma taahhüdünü yerine getirmekle yükümlü olmaktadır. Böyle bir satış halinde genellikle çoğunluk hissedarının kendi hisseleri için kararlaştırılan satış fiyatı üzerinde azınlık hissedarlarının hisselerini anılan üçüncü kişiye satması kendilerinden istenir ve beklenir.

Birlikte Satış (Tag Along)

Şirket hissedarlarından genellikle çoğunluk hissedarının hisselerini üçüncü bir kişiye satmak istemesi halinde, azınlık konumundaki diğer hissedarların da böyle bir satışa katılma hakları anlamına gelen birlikte satış opsiyonu, birlikte satışa zorlama opsiyonundakinin aksine, öncelikli olarak satış kararı alan çoğunluk hissedarına değil ve fakat azınlık hissedarına satışa daha sonra katılma imkanı tanıyan bir haktır.

Satın Alma Hakkı (Call Option) / Satma hakkı (Put Option)

Herhangi bir şirketin mevcut hissedarlarından birinin veya belirli bir bölümünün, belirli bir zaman diliminde, bazı koşullar dahilinde, diğer pay sahiplerine, kendi hisselerini satma hakkına veya sahibine hisselerini, daha önceden belirlenen bir fiyat üzerinden, belirli bir vade içerisinde, belli koşulların oluşması koşuluyla devralmasına imkan tanıyan satın alma hakkı hissedarlar sözleşmelerinde sıklıkla başvurulan çıkış haklarıdır. Bu kapsamda, satın alma hakkı durumunda satıcı hissedarın, satma hakkı durumda ise alıcı hissedarın hisselerin satışından vazgeçme hakkı bulunmamaktadır.

Bu aşamada önemle belirtmek gerekir ki, melek yatırımcıların 15 Şubat 2013 tarihinde yürürlüğe giren "Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmelik’’ kapsamında vergi desteğinden yararlanabilmeleri için iktisap ettikleri tam mükellef girişim şirketlerine ait iştirak hisselerini en az 2 tam yıl ellerinde tutmaları ve taahhüt ettikleri tutarı nakit olarak ortaklık banka hesabına yatırmaları gerekmektedir. Eğer hisseleri 2 yıl tutma şartı yerine getirilmez ise Melek Yatırımcı aleyhine vergi indirimi dolayısıyla zamanında tahakkuk ettirilmemiş vergiler yönünden vergi ziyaı doğmuş sayılmakta ve zamanında alınamayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarihini veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun doğduğu tarihi takip eden yılın başından itibaren başlamaktadır. Dolayısıyla ve vergi desteğinden faydalanılmak istenmesi halinde özellikle belirli bir süre sonunda kullanılmak üzere tasarlanan satın alma ve satma opsiyonlarının en azından yukarıda anılan 2 yıllık süreyi gözeterek kaleme alınması önem arz etmektedir.

Yukarıdaki açıklamalar dahilinde nihai hedefi kar elde etmek olan melek yatırımcılar ile girişimciler aralarında düzenlenecek olan hissedarlar sözleşmesinde ileride sahip olmak istedikleri tüm opsiyonları göz önünde bulundurmalı ve ideal ortaklık yapısını mevcut koşullar dahilinde belirlemelidir. Girişim şirketinden çıkışın girişim şirketinin kuruluşu veya girişime yatırım yapılması aşamaları kadar önem arz eden bir süreç olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Hissedarlar sözleşmesi bünyesinde sağlıklı bir şekilde kaleme alınacak çıkış senaryoları sayesinde yatırımcıların yapacakları yatırımlardan en verimli şekilde kar ve kazanç elde etmeleri güvence altına alınmış olacaktır.