Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten
Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

7 Nisan 2014 Pazartesi

Girişimci eğitiminde tek adres: Keiretsu Forum Türkiye

Keiretsu Forum Türkiye, 2013 yılı mayıs ayında başlattığı ücretsiz eğitimlerle girişimci ve girişimci adayları için seminerler düzenliyor. Seminerlere katılan girişimciler, sadece yatırım arayışları için değil, kendi işlerini tanımak ve geliştirmek, pazar ve rekabet analizi, satış ve pazarlama faaliyetleri ve finansal tablolar gibi birçok konuda bilgiler ediniyor.

Keiretsu Forum Türkiye olarak kuruluş tarihimiz olan Eylül 2012’den bu yana 280’in üzerinde girişimciden melek yatırım arayışı ile ilgili başvuru aldık. Bu başvurular sırasında girişimciler; ürün/hizmet bilgileri, sundukları çözüm, takım, hedef pazar, müşterileri, satış ve pazarlama stratejileri, rakipler ve finansal detaylar başta olmak üzere birçok bilgiyi yatırım sürecine dahil olmak için bizimle paylaştılar, paylaşmaya da devam ediyorlar. Bu süreçlerde girişimcilerin yaptıkları işe ve sektörlerine hakim olmalarına rağmen iş planları ve diğer dokümanlarda eksik olduklarını ve yönlendirilmeye ihtiyaç duyduklarını gördük.

Diğer taraftan üniversitelerin ve özel sektörün girişimcilik alanındaki eğitim faaliyetleri her geçen gün artıyor ve gelişiyor. Teknoparklar, inkübasyon merkezleri ve teknoloji transfer ofisleri girişimcilere ciddi destek sağlıyor. Keiretsu Forum olarak bu gelişimi nasıl destekleyebiliriz ve girişimcileri daha da motive edecek bu sürece nasıl katkı verebiliriz düşüncesiyle Mayıs 2013’de Keiretsu Forum Girişimci ve Girişimci Adaylarına Seminer serisi başlatma kararı aldık. Bu aylık eğitim seminerlerinin konularını ise girişimcilerin başvuru sırasında iş planlarında eksik gördüğümüz bilgileri belirleyerek ve bu alanlarda uzman eğitmenleri tespit ederek belirledik. 

Girişimcilere yönelik düzenlediğimiz ilk seminerde katılımcılar, Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Aslı Işınak Gözören tarafından verilen, ‘İş Planı Nasıl Hazırlanır’ eğitimini aldılar. Henüz ilk etkinliğimiz olmasına rağmen yüksek ilgi gören ve 30’un üzerinde girişimci/girişimci adayının katıldığı eğitim, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde gerçekleşti. Girişimciler sadece yatırım arayışları için değil, kendi işlerini tanımak ve geliştirmek için de iş planının nasıl hazırlanması gerektiği, pazar ve rekabet analizi, satış & pazarlama faaliyetleri, finansal tablolar gibi iş planı içerikleri hakkında bilgi edindiler. 

İlk eğitimimiz sonrasında aldığımız talep üzerine Haziran 2013’de Şirket Değerleme Yöntemleri semineri Arkan Ergin JPA International Kurumsal Finansman Partner’i İzzet Özberki tarafından verildi. 60’ın üzerinde bir katılımla büyük ilgi gören etkinliğimizde katılımcılar şirket değerlemenin uzman ismi İzzet Özberki’den “farklı şirket değerleme yöntemleri ve şirketin aşamasına göre değerleme” önerilerini dinleme imkanı buldular.

Ağustos 2013’de Girişimci – Yatırımcı Ekosistemi ve Yatırım Arayışında Dikkat Edilmesi Gerekenler semineri Arkan Ergin JPA International Kurumsal Finansman Partner’i Doğan Taşkent tarafından verildi. Doğan Taşkent’in Türkiye yatırımcı ekosistemini anlattığı seminerde, katılımcılar ekosistemin oyuncularını ve şirketin hangi aşamada hangi finansman kaynaklarına ulaşabileceği ve bu arayış sırasında dikkat etmeleri gereken konular hakkında detaylı bilgi edindiler. 

Girişimcilerden aldığımız geri dönüş ve istekler doğrultusunda Eylül 2013’de Yalın Girişim Metotlarıyla İhtiyaç Bulma, Çözüm Geliştirme ve Firma Kurma seminerini düzenledik. Sabancı Üniversitesi Girişimcilik Kurulu ve Founders Institute Direktörü Kutlu Kazancı tarafından verilen seminerde, katılımcılar tüm dünyada ilgi gören yalın girişimcilik konsepti ve yalın girişim metotlarının nasıl kullanılabileceği konusunda bilgi edindiler.

Girişimcilerden sıkça aldığımız sorulardan biri de yatırım alma aşamalarında hukuki süreçlerin nasıl olduğu idi. Bu doğrultuda Ekim 2013’de Term Sheet (Hissedar Sözleşmesi) eğitimini sponsorumuz GSG Hukuk ile beraber düzenledik. GSG Hukuk’tan Avukat Yavuz Dayıoğlu’nun verdiği seminerde girişimciler ve girişimci adayları Term Sheet hazırlanması konusunda detaylı bilgi edinerek Yavuz Dayıoğlu’na sorularını iletme imkanı buldular.

Kasım 2013’de Agile & Scrum ile devam ettiğimiz seminerimiz ACM Software Yönetici Ortağı Ahmet Akdağ tarafından düzenlendi. Müşterilere daha hızlı cevap veren, esnek ve kalitesi yüksek yazılımlar yazmanın adımları ve önemlerinin paylaşıldığı seminer girişimciler tarafından büyük ilgi gördü.

Aralık 2013’de Etki Yaratan Sunum Teknikleri Bölüm 1 ile devam ettiğimiz seminerimizde katılımcılar EO Türkiye Genel Sekreteri Engür Rutkay tarafından yatırım arayışlarında etkili bir sunum yapmanın önemi ve yöntemleri hakkında bilgi edindiler.

2014’ün ilk seminerini Ocak 2014’de sponsorumuz Avea ile birlikte Kurumsal Pazarda Girişimcilik konusunda düzenledik. AveaLabs Genel Müdürü Salih Ergüt tarafından Avea’nın Maçka binasında düzenlenen eğitimde, kurumsal müşteriye yönelik (B2B) girişimciliğin tanımı ve önemi, B2B girişimciliğin önündeki engeller ve potansiyel  çözüm yolları üzerine bir sunum yapıldı. Mobil sektörün, kurumsal müşterilere ulaşmaya çalışan girişimciler açısından önemini ve öne çıkan dinamikler hakkında bilgi veren Ergüt, AveaLabs örneği üzerinden sektörde başarılı girişimciliğin kriterlerini özetledi.
 
Etki Yaratan Sunum Teknikleri’nin ikinci bölümü, yine Junior Achievment, EO Türkiye Genel Müdürü Engür Rutkay tarafından Şubat 2014’de yapıldı. Sunum yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında birinci bölümde temel bilgileri alan katılımcılar, ikinci bölümde sunum içeriğine göre değişen sunum ve vücut dili teknikleri konusunda bilgi edinip Engür Rutkay ile deneme yapma imkanı buldular.

Mart 2014’de katılımcılarımızla bu sefer GKH Hukuk “The Start-Up Nation, Ecosystem and Beyond” etkinliğinde buluştuk. İTÜ Arı Teknokent’te düzenlenen seminerde İsrail’i “The Start-Up Nation” yapan girişimci ekosistemi ve seçili start-up başarı örnekleri paylaşıldı.

22 Nisan’da başlayacağımız 3 bölümden oluşan “Girişimciliğe Adım Atarken” eğitimimiz Keiretsu Forum Türkiye yatırımcı üyesi, Bab Strateji ve İş Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çağrı Bağatur tarafından verilecek
Girişimcilerin geri dönüşlerine ve her ay daha fazla katılımcının seminerlere iştiraki girişimcilik ekosistemi için büyük önem taşıyor. Kendilerini geliştirmek ve yatırım arayışlarını kolaylaştırmak isteyen girişimcilere ve kurumsal firmalara önemli kazanımlar sağlayan seminerlerimizi ücretsiz olarak devam ediyor. Seminerlerimize katılmak isteyenler, Keiretsu Forum Türkiye Girişimci İlişkileri Yöneticisi Melih Efeoğlu ile iletişime geçebilirler. Yeni eğitimlerde görüşmek üzere…

Aslı Işınak Gözören
Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü