Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten
Keiretsu Forum Türkiye Temmuz 2014 Bülten

11 Şubat 2014 Salı

Yatırım almanın 4 adımı


Son bir yılda Türkiye yeni bir yatırım aracı ile tanıştı; melek yatırımcılık. Melek yatırımcı fikir aşamasını geçmiş olan bir şirkete, fikri bir iş fırsatına dönüştüren dönemde yatırım yapan kişilere verilen ad. Melek yatırımcılar bir şirketin erken aşamasında yatırım yaparlar ve 3–5 yıl içerisinde yatırımlarından yüksek getiri elde edip şirketten çıkış yaparlar. Maddi yatırımlarının yanı sıra, melekler kendi networklerini şirkete açarlar ve yüksek oranda büyüme sağlamak için şirket ile görüşlerini paylaşır ve yol gösterirler. Bugüne kadar en çok aldığım sorulardan birisi, melek yatırımcıların şirketin hangi aşamasında yatırım yaparak şirketin finansal açıklarını kapattıklarıdır.

Girişimci şirkete yatırım yapmak için en uygun zaman şirketin fatura kesmeye başladığı ve müşteri kazandığı aşamadır. Birçok şirket müşteri kitlesine ulaşmak ve pazarlama faaliyetlerini hayata geçirmek için melek yatırıma ihtiyaç duyar ve azınlık hisse karşılığında şirkete melek yatırım bulurlar.


Girişimci şirketin yatırım alma süreci aşağıdaki aşamaları kapsar:


  1. Fikir aşaması Bu aşamada girişimcinin/şirketin ürün veya hizmeti henüz gelişmemiş ve müşteriye ulaşmamıştır. Bu aşamada genelde fikir sahibi kendi öz kaynakları ile hizmetini veya ürününün ar-ge’sini yaparak prototipini geliştirir. Girişimci bu aşamada eksik sermaye için genelde başka kurucu ortak alır. Melek yatırımcılar için girişimine inanan, kendi öz kaynakları ile girişimi belirli bir noktaya getirebilmiş güçlü bir takım meleklerin yatırım kararları için en önemli faktörlerdendir.
  2. Aile ve arkadaş Fikir sahipleri ve kurucular fikir aşamasını tamamlayıp kendi aile ve arkadaşlarına çalışmalarının ciddiyetini göstermeleri, girişimleri için aile ve tanıdıklarından da finansal desteği bulabilmelerini sağlayan önemli bir aşamadır. Aile ve tanıdıklardan alınan sermaye erken aşamadaki bir girişimin belirli bir noktaya ulaşabilmesinde çok önemli bir fark yaratmaktadır. Girişimcinin bu noktada dikkat etmesi gereken husus finansman sağlayan kişilerin koydukları sermayeyi kaybedebileceği bilincinde ve gücünde olmalarıdır. Aynı zamanda, girişimci aile ve tanıdıklarına diğer yatırımcılar gibi davranmalıdır.
  3. Bir girişim, fikir aşamasını geçip kendi öz sermayesi, aile ve tanıdıklarının maddi yardımı ile hizmetini/ürününü/prototipini geliştirip satış aşamasına gelen ve satışını gerçekleştirebilmesi ve pazarlama faaliyetleri için melek yatırıma ihtiyaç duyar. Melek yatırımcılar, bu aşamada şirketlere yatırım yapan yüksek gelir sahibi, yatırımlarından geri dönüş beklerken girişimciye mentorluk sağlayan kişilerdir. Melekler yatırım yapacakları girişimcileri tanıyabileceği gibi genellikle kişisel yakınlıkları olmayan kişilerdir. Genelde 100.000 $- 1.000.000 $ arasında gerçekleşen melek yatırımlar, şirketin gelişmesi için büyük önem taşımaktadırlar. Melek yatırımlar büyük risk taşımakla beraber yatırımların geri dönüşü de bu risk doğrultusunda yüksek olacaktır.
  4. Girişim sermaye fonları Melek yatırımcıların desteği ile bu aşamaya gelen girişimci şirketin ürünü gelişmiştir ve belirli bir müşteri kitlesine sahiptir. Bir sonraki aşama ise, ürünün daha geniş bir pazara yönlendirilmesi ve daha yüksek bir büyümedir. Bu aşamada ihtiyaç duyulan 1.000.000 doların üzerinde yatırım bir girişim sermaye fonlarının desteği ile gerçekleşir.


Keiretsu Forum gibi melek yatırımcı ağları sayesinde melekler, girişimci şirketleri bir ağ ortamında beraber inceleme ve değerlendirme imkanı bularak riski efektif bir şekilde yönetme avantajına sahip olurlar. Melek yatırımcılar şirkete tek başlarına yatırım yapabilecekleri gibi, ağlar üzerinden yapılan yatırımlarla genelde birden fazla yatırımcı tarafından co-invest şeklinde de gerçekleştirebilirler. Melek yatırımcı ağlarında sunulan organize değerlendirme süreci, eğitim ve etkinlikler melek yatırımcılığın en efektif şekilde yapılabilmesi için en uygun atmosferi sağlar. Dünyanın en büyük melek yatırımcı ağı olarak Türkiye ekosisteminin en önemli parçalarından biri olmanın, melek yatırımcılara ve hiçbir sektör ayrımı yapmadan girişimcilere Keiretsu Forum’un global avantajlarını sunmanın mutluluğu ve gururu içerisindeyiz.

Asli Işınak Gözören
Keiretsu Forum Türkiye
Genel Müdür 
E: asli.gozoren@keiretsuforum.com.tr